5 “A” za preduzetnika

5-A-za-preduzetnike

Avowing: onog trenutka kada odlučite krenuti u sopstveni posao odredite svrhu postojanja svog biznisa i svrhu tj korist koji će zajednica imati od vašeg posla. Onda krenite u pisanje biznis plana. Svesno podelite sva svoja uverenja i vrednosti koje imate i koje želite svojim biznisom stvoriti. Pripremite sebe i druge uključene u projekat da vide vaše vrednosti, razumeju vaše verovanje i sami veruju u ista, stvorite okruženje u kome ćete živeti i raditi. Jer 90% vašeg dana biće posao i samim tim vaš život. Najbitnije je da za svoje najbliže poslovne saradnike imate osobe koje će razumeti vaše poslovne korake i tako ćete stvoriti dobar osećaj, organizaciju u kojoj se radi sa osmehom. Poslovna etika i identitet vašeg poslovanja ukoliko je prihvaćen učiniće da posao napreduje.

Attending: budite pažljivi. Napravite listu svojih prioriteta u poslovanju. Definišite prioritete koji su u igri vašeg poslovanja. Verujte svojoj intuiciji po pitanju posla. Onom malom glasu koji dolazi iznutra.

Allowing: ostanite prisutni po osnovu svakog pitanja vašeg posla. To je lako reći a teško učiniti, pogotovo za jednog preduzetnika. Na umu je puno stvari iz prošlosti i budućnosti, zvonjenja zvona i pritiskom po pitanju upozorenja za mnoge korake koje morate napraviti i uraditi po pitanju vašeg posla. Suština je stalno suočavanje sa problemima, onog trenutka kada nastanu i u upravljanju promenama. Ma kakvog obima promene bile morate upravljati njima.

Acting: u njoj je sve. Akcija čini da se stvari dešavaju. U mnogim studijama, knjigama sam čitala da odlučivanje po pitanju ma koje akcije u poslu zahteva pažljivu analizu, prikupljanje podataka i logično rešavanje problema. Naravno, to je mudro. Ali preduzetnik, čitajte to kao poslovni čovek koji ima njuha, zna da većina akcija i poslovnih odluka ponekada se donose hitro. Činjenica jeste da kada se upustite u poslovni svet, morate biti okretni i stvari rešavati u momentu. Jer vremena na studije, analize u većini slučajeva nema. Toga u knjigama nema.

Affirming: Hrabrost biti iskren sa samim sobom i sa drugima. Budite spremni da stojite iza verovanja i vrednosti koje ste proglasili pre nego što je počeo početak svih početaka vašeg posla. Na samom početku postavite jasna pravila igre, za sebe i za sve koji vas prate i jedino tada možete ići kao preduzetnik pravim putem ka ostavarenju svojih ciljeva.

Ovih 5 “A” su reči koje su odličan inicijalni impuls prilikom start-up svih poslova preduzetnika, ukoliko ih realno sagledate, omogućiće vam da u vašem poslu uspete, sjedne strane, a sa druge poštedeće vas mnogo bola ukoliko krenete u nešto što ni sami niste sigurni da je dobro i na kraju uštedeće vam i dosta vremena i novca.

Prvi napišite svoje mišljenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *