Istraživanje – due diligence

Dubinsko skeniranje!! E to je ključ! Ključ čega? Uspešnog biznisa.

Ljudi koji se bave istraživanjem, mogu pažljivim posmatranjem tržišta uočiti:

  • potrebu na tržištu, pronaći nišu u niši….
  • uočiti probleme, uočiti prilike….
  • pronaći pravu cenu za vaš proizvod/uslugu, pronaći prave reči za vaš slogan, kreirati vam brend….
  • kreirati inovativni pristup marketingu ili prodaji, pronaći pravi kanal plasiranja proizvoda/usluge….

Istraživanje je proces! Dubinsko skeniranje i istraživanje je korak koji treba da načinite pre nego krenete u posao, jer ponekada je puno jeftinije ne početi posao nego početi ga na “slabim” nogama istraživanja ili pak ideji koja nije utemeljena na stvarnoj potrebi.

Stoga ključni koraci su:

  • prikupljanje podataka (ovome posvetite vreme),
  • obrada podataka,
  • analiza podataka.

Kada uradite ove korake i dobijete pozitivne rezultate onda krenite u posao. Jer svet, posebno svet biznisa nije ogledalo!

I uvek se setim jedne dobre priče koja ide ovako: jedan pecaroš krenuo na pecanje sa najkvalitetnijom opremom, najboljim štapom, kupio je najbolje i najkvalitetnije udice i mamce, obukao se kao “gospodin” čovek i otišao na reku da peca.

Pored njega stoji seljak pecaroš, koji nema ništa od ovoga što ima pecaroš koji je došao na reku, čak ni “mamac” nema, ima crve koje je pokupio ispod nekog panja.

Posle jednog sata pecaroš nije ulovio ništa. A seljak pecaroš puno ribe ima u svom džaku. Pita ga gospodin pecaroš pa kako čoveče? Ja imam najbolje udice pogledaj kako su dobre, najbolji štap pogledaj ga kakav je, sve najbolje a ti ništa i opet ulovio si više od mene!!

Seljak pecaroš mu kaže: ribi daješ ono što ona voli najviše da jede – crva, a ne ono što ti misliš da će ona da jede. Ona to što ti vidiš ona to ne vidi.

Mislite o tome!!

Prvi napišite svoje mišljenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *