Šest šešira za razmišljanje – pogledi iz različitih uglova

Šest šešira za razmišljanje je tehnika koja vam pomaže da sagledate važne odluke, određene probleme iz različitih uglova. Ukoliko je potrebno uraditi analizu projekta, analizu određene aktivnosti; ukoliko postoji bilo koji problem unutar kompanije ili projekta možete upravo ovom tehnikom kreiranja tima uraditi evaluaciju koja će rezultirati rešavanjem problema.

Tehnika je jako moćna zato što pomaže u formiranju tima koji upravo svojim različitostima doprinose rešavanju problema.

Takođe, pomaže u posticanju kreativnosti, izbegavanju grupnog razmišljanja u timskom radu, ali vas i navodi na razmišljanje koje svi volimo u frazama koristiti “out of the box”.  Ono što je veoma važno je da u svakom trenutku, kada je tehnika u upotrebi, ne postoji utvrđen redosled za boju šešira koji koristimo. U zavisnosti od prirode razmišljanja, redosled može da varira. Važno je koristiti sve šešire i oformiti tim koji će imati sve šešire.

Pogledajte moju prezentaciju u prilog ove teme. (napomena: prezentacija je na engleskom zbog treninga koji sam držala ali se nadam da to neće predstavljati problem).

Moja topla preporuka je da ovu tehniku koristite za lična promišljanja sve akcije koje činite. Kompanije je dobro da ga koriste u prilog inovativnosti i rešavanju problema, pronalaženju novih strategija itd. Takođe ga preporučujem i školama, univerzitetima da je koriste. U svetu se zapravo ova tehnika dugo već koristi u prilog tehnika učenja u 21 veku.  A tehnike zapravo uključuju otkriće, rešavanje problema itd.

Prvi napišite svoje mišljenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *