Start-up maraton

Na sajtu entrepreneur.com objavljen je zanimljiv infografik – koji prikazuje crne i vedre misli preduzetnika. Kako mi se infografik dopao za potrebe preduzetnika u okruženju isti sam prevela.

Pažljivim čitanjem teksta kao i komentara na pomenutom sajtu možemo dobiti informacije koje su interesantne, poput:

– Da nedavno završena anketa, koju je sprovela organizacija Kauffman Foundation pokazuje da od 5 preduzetnika , čak 4 preduzetnika koji su počeli biznis prošle godine, veruje da će njihov biznis biti profitabilniji u sledećoj godini.

– Da je prikazan infografika primenljiv na sve industrije. Da nije važno u kojoj industriji počinjete sopstveni biznis da je maraton isti za sve preduzetnike.

– Da kao preduzetnik ne trebate prilaziti svojoj ideji sa stavom “šta ako ne…. ?”

– Da morate biti strastveni povodom posla koji želite raditi!

– Da je imanje ili nemanje fokusa uvek najkritičniji faktor za uspeh preduzetnika.

I tako dalje i tako dalje….

Ok. Postoje napisane stvari sa kojima se slažem ali i one sa kojima se ne slažem.

Kako je ovo mesto za puštanje mojih moždanih oluja, želim sa vama, s jedne strane da podelim svoje mišljenje o ovom infografiku, kao jedan mali kritički osvrt, a s druge kako je zapravo reč o “moždanim borbama” preduzetnika podeliću sa vama svoje iskustvo o tome šta trebate u sebi prepoznati i činiti kako bi postali uspešni u svom poslu.

Ono što smatram najvažnijim jeste da ovaj infografik nije primenljiv na sve start-upove, niti na sve industrije. Naime, razvoj start-up.a nije isti u svim industrijama.  U nekim industrijama druga šansa za razvoj proizvoda/usluge ne postoji.  Dakle, beta release ne postoji. Ukoliko start-up zahteva veći inicijalni kapital, neprihvatljivo je napisati ili izreći “treba mi šansa da se vrednost mog proizvoda/usluga dokaže”. Vrednost mora postojati na samom početku.

Start-up maraton  koji je prikazan na ovom infografiku može biti od koristi za preduzetnike koji pokreću posao.  Ali isto tako može biti od koristi svima koji vode svoj posao. Ono što je važno što sa ovog infografika možete da pročitate “između redova” jeste da kada počinjete nešto da radite, morate znati šta radite, šta želite da postignete i na koji način  ćete to postići. Ukoliko nemate jasne odgovore na pitanja: šta , kako i zašto??? radite to što radite u vezi sa vašim poslom, onda će greške koje dolaze vas skupo koštati. Te greške koje zapravo trebate da pokušate da izbegnete su skopčane u dve reči: nejasni ciljevi!! To ne smete sebi dozvoliti. Ponekada je puno bolje, od svoje ideje, start-up.a odustati na početku nego srljati u propast. Dakle pažljivo promišljajte, posmatrajte i činite.

Sledeće na šta bih se kratko osvrnula jeste da na infografiku možemo pratiti borbu preduzetnika sa samim sobom. Dakle, kada ulazite u preduzetničke vode, treba da znate da se svako od nas suočava sa ovakvim nedoumicama, problemima, pitanjima itd. Ono što je važno jeste da ne postoji formula, koja je univerzalna, te primenljiva na sve preduzetnike, koja kao recept može poslužiti svima, da postanete uspešni preduzetnik.

Kada vaša ideja, te start-up, dođe do tačke da više nije vaša mala beba, kada imate gotovu ideju, ispečenu, tim, poslovni plan, te ste ready to go! pre nego što kreirate poslovnu strukturu, nemojte sebi dozvoliti grešku da nemate jasnu viziju cilja  kreiranja poslovne strukturu i koja je strategija vašeg biznisa.  Ovde ću dodati još jedan detalj, morate da  gradite biznis. Ne poslovnu ideju. Uključite druge, isključite iz sebe sindrom vlasnika.

Poznajući mindset preduzetnika sa prostora ex-yu, ovo je zapravo najteži korak. Zašto? Zato što JA uvek stoji ispred MI!! Zaboravite na sebe!! Vaš biznis niste VI, vaš biznis je VAŠ TIM!! Dakle, najteže je slušati, priznati i prepoznati svoje greške. To morate učiniti ukoliko zaista želite da imate uspešan biznis a ne da budete prosečan preduzetnik. Odluka je svakako na vama.

Na kraju, napisaću ovo: nemojte ulaziti u biznis samo zbog novca, jer ako ste samo time rukovođeni šanse za vaš neuspeh su izuzetno velike. Ulazite u biznis  zato što verujete u vašu ideju te korist koju će zajednica imati od iste.

Niti jedan posao vam neće uspeti ukoliko istinska želja ne postoji  i ukoliko ne postoji usklađen životni i poslovni cilj.

Kakvo je vaše mišljenje na ovu temu?

Prvi napišite svoje mišljenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *